Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Giotto di Bondone (1266/7 – 1337)



Ο Giotto di Bondone, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, γεννημένος στην Φλωρεντία, ήταν από τις πιο σημαντικές μορφές της τέχνης στα τέλη του Μεσαίωνα και πρόδρομος της Αναγέννησης.
Στα έργα του βλέπουμε φανερή την επίδραση του βυζαντινού πολιτισμού, αλλά και μία εξέλιξη σε έναν καινούργιο κόσμο, μεταφράζοντας την γοτθική γλυπτική σε ζωγραφική. Οι μέθοδοί του όφειλαν πολλά στους βυζαντινούς καλλιτέχνες, και οι στόχοι του και οι προοπτικές του στους μεγάλους καλλιτέχνες των καθεδρικών του Βορρά.
Τα πιο ξακουστά έργα του είναι τοιχογραφίες ή νωπογραφίες στις οποίες υπάρχει μία σημαντική εικαστική ανακάλυψη, αυτή της ψευδαίσθησης του βάθους πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια. Για τον Τζιόττο αυτό δεν ήταν απλώς ένα τέχνασμα, αλλά έγινε αυτοσκοπός. Τον βοήθησε να αλλάξει όλη την αντίληψη της ζωγραφικής. Αντί να χρησιμοποιεί τις μεθόδους της εικαστικής γραφής, μπορούσε να δμιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι το ιερό επεισόδιο συνέβαινε μπροστά στα μάτια του θεατή. Η ζωγραφική είναι γι'αυτόν κάτι περισσότερο από ένα υποκατάστατο του γραπτού λόγου. Είναι ένα πραγματικό γεγονός.
Η φήμη του Τζιόττο εξαπλώθηκε παντού. Οι Φλωρεντινοί ενδιαφέρονταν γι'αυτόν και την ζωή του. Κάτι, το οποίο αποτέλεσε πραγματικά πρωτοτυπία μιας και μέχρι τώρα οι καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν φήμη, μάλιστα πολλές φορές δεν υπέγραφαν καν τα έργα τους, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με το όνομα της εκκλησίας στην οποία δούλεψαν. Και από αυτήν επίσης την άποψη ο Φλωρεντινός Τζιόττο εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της τέχνης. Τα έργα του φέρουν μια τέτοια υπογραφή και φήμη, που θα αποτελέσουν ορόσημο για την πορεία των μετέπειτα καλλιτεχνών.





                                                                    Dormitio Virginis


                                                            Η γέννηση του Χριστού


                                                        Θρήνος για τον νεκρό Χριστό



                                                                          Θεοτόκος


                                                                         Η Βάπτιση


                                                             Το τέμπλο των Peruzzi


                                                                         Η Πίστη


πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CF%8C%CF%84%CF%84%CE%BF
Το Χρονικό της Τέχνης, Gombrich

Τέχνη και Ποίησις

Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Carlo Crivelli (1430-1495)



Ο Carlo Crivelli υπήρξε Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, γεννημένος στην Βενετία, στα έργα του οποίου βλέπουμε μία συντηρητική έκφραση της ύστερης Γοτθικής περιόδου. Γεμάτα με αλληγορικής φύσης λεπτομέρειες, γοτθικά μοτίβα και καθαρά, συντηρητικά σχέδια ξεχώριζαν για την ιδιαιτερότητά τους εν αντιθέσει με εκείνα των συγχρόνων του, όπως του Giovanni Bellini. Χρησιμοποιούσε την τεχνική του "trompe l'oeil", την τρισδιάστατη απεικόνιση ρεαλιστικών εικόνων και εφέ, όπως π.χ. ραγισμάτων στο φόντο, λουλουδιών ή άλλων διακοσμητικών στοιχείων, γι'αυτό και τα έργα του μπορούν να συγκριθούν ως προς την τεχνική τους, με εκείνα του Rogier van der Weyden. Η ρεαλιστικότητα των θρησκευτικών απεικονίσεών του, έκανε για πολλά χρόνια τους κριτικούς τέχνης να τον αγνοούν.
Η αναγνώριση των έργων του συνέβη πολύ αργότερα, με τους Προ-Ραφαηλίτες και ιδιαίτερα από τον Edward Burne-Jones, μέχρι της πρόσφατης επανεκτίμησης του συνολικού καλλιτεχνικού του έργου από την National Gallery of London.





                                                               Μαρία η Μαγδαληνή


                                                                     Άγιος Γεώργιος





                                                             Παρθένος και μικρός Ιησούς


                                                                       Ευαγγελισμός





                                                                               Pietà


                                                                        Άγιος Ανδρέας


πηγή : https://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Crivelli

Τέχνη και ποίησις

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Αντρέι Ρουμπλιόφ, Andrei Rublev (1360 -c.1428)



                                                      Αγία Τριάδα ή Φιλοξενία του Αβραάμ

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ  θεωρείται ο κορυφαίος Ρώσος αγιογράφος του Μεσαίωνα.
Λίγα είναι γνωστά για τη ζωή του. Δεν ξέρουμε ούτε πού γεννήθηκε, ούτε ποιο ήταν το κοσμικό του όνομα, καθώς το όνομα «Απόστολος Ανδρέας» του δόθηκε όταν εκάρη μοναχός στη Μονή της Αγίας Τριάδας. Η πρώτη αναφορά στο όνομά του γίνεται το 1405 σε ένα έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι ανέλαβε την εικονογράφηση του Ναού του Ευαγγελισμού στο Κρεμλίνο μαζί με το Θεοφάνη τον Έλληνα και κάποιον μαΐστορα Πρόχορο. Αναφερόταν εκεί τελευταίος, και λόγω ηλικίας και λόγω αρχαιότητας.

Ο Αντρέι Ρουμπλιόφ υπήρξε ο επιφανέστερος Ρώσος αγιογράφος και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου. Το έργο για το οποίο αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους Ορθόδοξους αγιογράφους, είναι η εικόνα της Αγίας Τριάδος, η οποία είναι το αριστούργημα της ρωσικής εικονογραφικής τέχνης. Η εικόνα της Αγίας Τριάδος, γνωστή ως «Φιλοξενία του Αβραάμ», διακρίνεται για τη σύνθεση, το ρυθμό, το φωτισμό, την αρμονία, την καθαρότητα και την απλότητα.
Αισθητικές κρίσεις για το έργο του είναι δύσκολο να διατυπωθούν με βεβαιότητα, καθώς τα έργα που του αποδίδονται (εκτός του ότι η πατρότητά τους είναι αμφίβολη) έχουν υποστεί επιχρωματώσεις από μεταγενέστερους, καθώς τα υλικά που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στη Ρωσία δεν ήταν ανεξίτηλα. Σε κάθε περίπτωση διακρίνονται σαφείς επιδράσεις από το έργο του Θεοφάνη του Έλληνα, αλλά θεωρείται ότι έχει πάει ακόμη παραπέρα από το Θεοφάνη, αναφορικά με την απεικόνιση της πνευματικότητας στις μορφές.
Η τεχνική του συνδυάζει ασκητισμό και αρμονία κατά το βυζαντινό πρότυπο. Τα έργα του διακρίνονται από ηρεμία και γαλήνη και θεωρούνται πρότυπο ορθόδοξης εικονογραφίας.


                              
                                                                     Ο Κύριος εν δόξη



                                                                Αρχάγγελος Μιχαήλ



                                                                            Ανάληψη



                                                                           Η Βάπτιση



                                                             Η Θεοτόκος του Βλαδιμίρ




                                                                Η εις Άδην Κάθοδος



                                                                           Ο Λυτρωτής



                                                                         Μανδύλιον


πηγή :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9_%CE%A1%CE%BF%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%8C%CF%86
http://andrey-rublev.ru/

Τέχνη και Ποίησις

......

Δεν είναι που δεν έχεις τι να πείς

μάλλον κάποιο μυστικό άνθος άρχισε να ωριμάζει στη σιωπή σου...